viernes, 20 de noviembre de 2009

Les agències aposten per la qualitat i credibilitat en les noves tecnologies

Les agències de notícies aposten per potenciar la qualitat de les informacions i la credibilitat de la seva labor per afrontar els constants canvis i la convergència tecnològica en els mitjans de comunicació. Aquesta és una de les conclusions de la taula rodona sobre El paper de les agències de notícies audiovisuals com a suport dels mitjans de proximitat celebrada en el marc del 8è Fòrum d'Informació Local, Televisió i Internet que s'ha desenvolupat en el Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa.

La trobada dels responsables de quatre de les principals agències subministradores de continguts informatius a gran part dels mitjans d'informació catalans ha servit per a posar de manifest l'actual situació de convergència tecnològica que s'està vivint en el sector. "Avui dia ens trobem davant un model on existeixen molts canals d'informació i les agències tenim un paper molt important basat no només en el subministrament de notícies, sinó també en les necessitats de garantir la credibilitat de la informació", ha assenyalat el director de l'Agència EFE a Catalunya, Leandro Lamor.

Aquest fet es deu a la gran quantitat d'emissors d'informació que, gràcies a les noves tecnologies, principalment internet i els diferents instruments, com càmeres o telèfons mòbils, que permeten que qualsevol pugui emetre les seves informacions de manera gratuïta per la xarxa. "Precisament, la informació de les agències dóna aquesta credibilitat a les notícies que corren per internet", ha assenyalat el director de la Agència Catalana de Notícies, Saül Gordillo, que considera que aquestes marquen la diferència de les informacions que no tenen aval d'origen.

Aquestes mateixes tecnologies són les que han afavorit que es produeixi un canvi en la concepció de producció periodística i de les funcions que ocupen els periodistes, alhora que també ha estat un factor determinant a l'hora d'organitzar el seu centre de producció. D'aquesta manera, ara no és necessari que el redactor s'hagi de desplaçar fins a una redacció, atès que pot treballar des d'un ordinador portàtil amb accés a internet o des de la seva pròpia casa. Aquest punt ha generat un debat sobre la capacitat d'un sol periodista per a poder assumir diverses funcions, com gravar vídeo, fer fotografies i redactar una notícia, i sobre la qualitat del producte resultant. "No seran les mateixes imatges les que gravi un càmera que les que gravi un periodista que també ha de prendre notes", ha assegurat la cap de redacció de Atlas Catalunya, Loli Franco. Aquesta polivalència ha de capacitar als periodistes a oferir informació en qualsevol dels formats que se li demanin, una mica que, Carles Torreiro, director d'informatius de la Xarxa de Televisions Locals, considera que pot afectar el producte final.

Respecte a les informacions pròximes que requereixen els mitjans locals, els ponents han assenyalat la capacitat d'aquests mitjans per a poder oferir una informació en profunditat i que aquesta és la seva gran labor a nivell local. En aquest sentit, Lamor ha destacat que la funció de les agències informatives "ha de ser un complement" per als mitjans de comunicació locals, "que han de respirar i fer informació de qualitat".

No hay comentarios: